Meditasjon


    Hør artikkelen opplest, ca. 9 min   Tilbake til oversikten       Del på FaceBook!

I dagens stressede samfunn kan det være sunt å bryte de stressede spenningene i kropp og sinn og bringe dem til ro. Og når tankene har roet seg ned, er det også lettere å få kontakt med Gud.

Erstatte tankekjøret.

Det er vanskelig å roe ned kropp og tanker bare ved å sette seg ned. Tanker svirrer fortsatt hit og dit, og ubevisst strammer vi muskler som om vi forbereder oss på alt som må gjøres. Så vi trenger å hjelpe tankene litt, og bevisstgjøre oss kroppens spenninger.

Men vi klarer ikke bare å slutte å tenke. Vi må erstatte de stressende tankene med andre tanker. Og da kan det være fint å begynne med å konsentrere oss om å slappe av i kroppen. Da slår vi to fluer i en smekk - vi både blokkerer stresstankene, og fjerner spenningene i kroppen. Ved å fokusere på lem for lem, område for område på kroppen, kan vi bevisst løse muskelspenninger, og holde tankene borte fra stresset rundt oss.

Autogen trening

Selv fikk jeg innføring i meditasjon gjennom en teknikk som kalles autogen trening. Det betyr å trene seg selv. Den kan i korte trekk utføres slik:
 • Ligg eller sett ned i en avslappet stilling.
 • ta kontroll over pusten: en, to (innpust), tre, fire, fem (utpust) pluss en liten pause uten pust.
 • Finn den rytmen som er naturlig for deg der og da, og prøv etter hvert å sette ned tempo.
 • Begynn å konsentrer deg om å slappe av i føtter, kropp, hender, nakke, kjeve, ansikt.
  ta ett og ett lem, bruk tid - husk dette handler også om å fokusere tankene bort fra andre ting.
 • Hvis tankene sporer av, så ikke bli irritert - bare fortsett der du slapp. 
 • Når alt er gjennomgått, kan du spenne kroppen, alle muskler, i ca 8 sekunder, hold pusten.
 • Slapp så av og kjenn kontrasten, ta en ny runde med konsentrerte avspenninger.
 • Gjenta avspenning og spenning inntil du kjenner at en varme sprer seg og kroppen føles tung.
 • Nå er kropp og tanker rolige, og du kan for eksempel se for deg at du er i et rolig landskap.
  Bare vær der, aktiver sansene: Se ting, se farger, hør lyder, kjenn berøring, kjenn lukter
 • Andre ganger vil du kanskje benytte denne roen til å søke Guds nærvær - stå foran hans trone.
 • Etter en tid begynner du å planlegge avslutningen, for den bør ikke skje brått:
 • Bevisstgjør deg kroppen din og se for deg stedet der du befinner deg, men ikke åpne øynene
 • Bevisstgjør deg lyder rundt deg, og tell ned fra 10 til 0 sakte.
 • Nå åpner du øynene og ser deg rundt, rører litt på hender og føtter. Kjenn at du er våken
 • Nå kan du trekke pusten dypt og reise deg rolig opp.
Det finnes å få kjøpt CD-er som veileder. De er fine til å begynne med, men ulempen med dem er at de styrer deg inn i en viss hastighet. Etter hvert må du finne ditt eget tempo og de intervaller som passer deg.

Du kan naturligvis hoppe over det punktet med å spenne kroppen, men hvis du prøver det vil du erfare at avspenningen går fortere og avslapningen blir dypere, om det enn høres ulogisk ut. Prøv det!

Musikk

Noen mediterer til musikk. Men da må det være en rolig musikk som ikke vekker tanker og sterke assosiasjoner. Det bør helst ikke være sang med tekster, for det vil oppta tankene. Finn rolige instrumentale CD-er, og pass på at de ikke har stykker som er for heftige og bråkete.

Eller du kan høre på rolig tilbedelse og forestille deg at du står foran Guds trone og er med på tilbedelsen.

En inngangsport til ditt indre

Når du bringer tankene til ro på denne måten, vil du kjenne at du får kontakt med deg selv. Og sperrene som hindrer kontakt med den åndelige verden blir borte.

Vi må huske at den Hellige Ånd bor ved troen i våre hjerter. Vårt hjerte er vårt innerste vesen, det som ligger bak sinnets tanker og følelser. Så lenge tankene og følelsene er aktive, vil de derfor være som et teppe eller slør som hindrer oss å få kontakt med vår ånd. Ved å stille tankene til ro får vi bedre kontakt med Gud.

Ikke ha frykt for å komme i kontakt med andre åndskrefter, for du får som sagt kontakt med din egen ånd - og der bor Jesus! Hvis du har frykt, vil dette kunne åpne for urene ånder. Frykten er ei dør som slipper dem inn! Så vær bevisst på at du er beskyttet i Jesu blod. Forvent å komme i Guds nærvær, og du vil komme i Guds nærvær!

Men det er klart at alt du opplever må prøves. Les artiklene om ånder og beskyttelse.

Hva med mantra?

Et mantra er et ord eller en lyd som man konsentrerer seg om for å fokusere tanken slik at andre tanker blokkeres.

I østlig meditasjon kan slike mantra ha en betydning. Det vanligste mantra er "Om" eller "oum". Det er en slags påkalling av guddom - så ikke benytt det! Mange andre mantra er fremmede ord som kan være navnet på en gud eller en slags bønn. Så ikke ta imot et mantra som tildeles deg av andre! Du kan finne på en lyd uten mening som du fokuserer på bare for å blokkere for andre tanker.

En lærer i Transcendental meditasjon (TM) jeg kjenner som ble frelst, forklarte at hvis du forbinder et mantra med noe mening, har det ikke den rette effekt, for hele hensikten med et mantra er å blokkere for den bevisste tanke.

Men du kan også benytte "Jesus" som mantra. Da vil dine tanker fokusere på Jesus, og du åpner for at han kan tale til deg. Da kan vi si at du benytter meditasjon som en inngangsport til bønn.

Bibelsk meditasjon

Nå det står i
Sal.119.148 Jeg ligger våken i nattevaktene og grunner på ditt ord.
så bruker den engelske bibelen ordet "meditate". Det betyr å grunne på, tenke på, gruble over, be.

David sier i
Sal.62.6 Vær stille for Gud, min sjel! Fra ham kommer mitt håp.
Vår sjel er senteret for tanker og følelser. David sier at han bringer sin sjel til stillhet for å komme nær Gud.

Det finnes mange andre skriftsteder også som understreker dette med å bringe våre egne tanker til stillhet for å åpne for tiltale fra Gud. Og Gud taler til oss gjennom sitt ord. Enten ved at vi bestemmer oss for å gå inn for Gud med et bestemt skriftsted eller tema eller løfte. Eller vi kan bare være stille og innstilt på at den Hellige Ånd minner oss på bestemte skriftsteder som vi har bruk for.

Da vil det være nyttig å bringe vårt eget sinn, våre egne tanker, til ro først, slik at de ikke blokkerer for det Gud vil tale til oss fra vår ånd som er i vårt indre.

Advarsler

Egntlig har de kristne i alt for stor grad advart mot meditasjon. Det er fordi østlige ideologier i stor grad har vært de som har presentert meditasjon og bakt inn åndelige elementer som vi kristne ikke skal befatte oss med. Så jeg vil fraråde å gå på kurs i meditasjon som holdes i New Age miljøer.

Men meditasjon er ikke noe som er oppfunnet av hinduismen eller buddhismen. Folk har til alle tider og i alle kulturer meditert på ulike vis. Vi kan sammenligne det med musikk. Det finnes en del musikk som er preget av satanisme eller religiøse elementer som vi kristne ikke bør lytte til. Men vi slutter da vel ikke å synge salmer, åndelige sanger og lovsanger av den grunn!

På samme måte vil jeg si at vi må ikke la frykten for urene elementer hindre oss i å menitere på en måte som bryter stresset i hverdagen og åpner for Guds nærvær i våre liv!


Noen linker for å studere dette nærmere:
"Veier til helhet" Av Anne Ramskog Lauritsen, om kristen meditasjon
Areopagos er en organisasjon som tilbyr både kurs og grupper for kristen meditasjon.


  Ditt navn (Det er lov å være anonym)

* Din e-postadresse (hvis jeg skal kunne svare)

Skriv kommentarer eller spørsmål under her *:

              * MÅ fylles ut!

Først lagt ut: 22.04.2013

Sist redigert:

Tilbake til oversikten