Landsbyen:

Her er en av opplevelsene jeg selv har hatt. Tegningen til høyre er meget enkel, og viser bare de to husene jeg hadde tilknytning til.

Jeg antar at de som tror på reinkarnasjon ville tolket denne opplevelsen som at de hadde levd her i den tidsperioden jeg antyder. Jeg har ingen mulighet for å få bekreftet eller avkreftet om det levde en gutt i slike omstendigheter og som hadde slike opplevelser. Kanskje?

Jeg stod ved porten i steingjerdet nedenfor huset til mormor. Jeg var en gutt på omlag 12 år. Jeg gikk inn porten og inn døra i sokkelen til mormors hus. Mormors hus ligger i en skråning, slik at sokkeletasjen utgjør bare halve husets bredde. Rett til venstre innenfor døra går det ei trapp opp i stua, og bak trappa er det ei dør inn til et rom i sokkelen.

Oppe i stua står det et bord med en benk bak - rett fram for trappa, og på veggen til høyre er det hyller med ting oppi, og midt i et speil. Speil er det ikke mange som har, så det er moro å se seg selv. Det står ei stor trekiste ved denne veggen. På veggen bak bordet henger det et fint teppe.

Inn til venstre går det ei åpen dør inn til mormors kjøkken, og derfra går det to dører. En til høyre inn på hennes soverom, som er bak den lille stua. Til venstre går det ei dør ut til plassen utenfor, der det er en benk på veggen, og på den benken står det ei bøtte av tre, med jernbånd rundt. Det er min jobb å gå og fylle vann i bøtta til mormor. Vann henter jeg i brønnen i landsbyen vår, der jeg senker bøtta ned i et reip med ei sveiv. Mormor er litt krokrygget og har vondt for å gå så mye.

Mormor har noen høner og et par gjess der bak. Jeg går ned trappa fra plassen utenfor kjøkkendøra og ned den korte stien mot stien som går parallelt med stranda gjennom hele landsbyen. Den er belagt med flate steiner.

Jeg vinker til mormor og går nedover stien hjem til oss selv. Huset vårt ligger ved stranda, og nede på stranda ligger båten vår, og garn henger til tørk. Jeg går inn, og mor steker noen flate kaker eller lefser på ei plate som ligger oppå noen steiner, og bak den er det en skorstein hvor røyken går ut.

Far er en tynn og senete kar i 40-åra, tydelig merket av sol og hardt arbeid. Han er fisker, men vi har også sauer på beite utenfor landsbyen. Mor gir oss kaker, og vi spiser med andakt.

Jeg kunne beskrevet mange flere detaljer. Men jeg vet at "her har jeg vært før", jeg vet jeg har lekt med andre barn, for det er omtrent 10-15 hus her. Det er ingen vei hit, vi går eller ror. Jeg vil anslå at tiden er omkring 1930, kanskje et sted rundt middelhavet.

Jeg synes det var fint å oppleve stemningen i et slikt samfunn. Meningsfylte oppgaver for barna, hardt arbeidende, men omsorgsfulle og kjærlige foreldre, samt en bestemor som setter pris på litt hjelp, og som gir tilbake ved å gi av sin tid og fortelle.

Jeg har også hatt andre gløtt inn i tidligere tider. Jeg har vært inne i middelalderen, og jeg har levd i en indianerstamme i Origon. Interessant og lærerikt!


Tilbake til emnet om reinkarnasjon

Tilbake til oversikten

Sist oppdatert 21.02.03      Del på FaceBook!